wtorek, 24 grudnia 2013
Jak święta to święta grudzień 1911
Koniec roku do Święta Bożego Narodzenia. Z tej okazji wiele gazet podpowiada jak przeżyć ten czas nie tylko pod względem duchowym, ale przede wszystkim kulinarnym. I tak na przykład „Gazeta Lwowska” proponuję w poradniku dla oszczędnej kuchni domowe: (Niedziela): Wigilia: Zupa z ryb z Łazankami, albo migdałowa. Łupacz w sosie chrzanowym albo sandacz z jajami i masłem. Karpie smażone. Kapusta czerwona duszonoa. Kompot z suszu. Łazanki z makiem i miodem, albo „kutia” z makiem i miodem. Owoce, pierniki i bakalie.
Wigilia wystawniejsza: Zupa z ryb, albo polewka winna. Zupa migdałowa (tradycyjna)Szczupak w majonezie, albo w auspiku, garnirowany, piklami i jajami, gotowanemi na twardo, sałatką ect. Sandacz z jajami siekanymi i masłem. Karpie smażone z sałatką z selerów i kartofli, albo z sałatką z czerwonej kapusty. Krem czekoladowy. Owoce, pierniki, ciasta i bakalie.
(Poniedziałek) I. Święto: Bulion w filiżankach, Polędwica wołowa garnirowana. Indyk z kompotem. Tort kasztanowy. Czarna kawa i likiery.
(wtorek) II. Święto: Barszcz czyty z uszkami. Sztuka mięsa z sosem rakowym i ryżem. Zając z sałatką „endywią” albo z sałatą majonezową. Ciasta i owoce. Czarna kawa. Likiery.
(Środa): Zupa grochowa. Wędzonka na gorąca z chrzanem. Puree z ziemniaków. Mararon z masłem.
(Czwartek): Rosół z grysikiem. Sztuka mięsa z ćwikłą. Knedelki z bułki z masłem.
(Piątek): Zupa grzybowa ze śmietaną i krupkami perłowemi. Puree z ziemniaków i śledzie pocztowe z oliwą i piklami. Naleśniki z serem.
(Sobota): Kapuśniak. Klops, albo zrazy siekane faszerowane. Kasza hreczana ze słoniną. Bułeczki drożdżowe z powidłami, smażone na maśle.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz